2010. április 18., vasárnap

Változó intenzitású eső néhány veszettül lelkes pilótával - a Kínai Nagydíj

Kaotikus körülmények között nyert a McLaren. Button az első duplázó az idén.

A közvetítésből kiderült, hogy a Ferrari szerint a rajtot követően fél óra múlva megérkezik az eső. Ez picit hamarabb történt meg...
Már a felvezető körnél a rajtrácson ragadt az intermediate-tel felszerelt Glock, de a mezőnyből szinte mindenki lágy slicken rajtolt el. Alonso hihetetlen gyorsasággal kívülről körbeautózta a Red Bullokat, Vettel bealudt egy kicsit, úgyhogy csapattársa is megelőzte. Az első kanyarban máris baleset történt, Liuzzi Force Indiája kicsúszott, elkapva Buemit és Kobayashit is. Hülkenberg szerencsésen kikerülte őket. Behívták a safety cart, mialatt mindenki igyekezett a bokszba köztes gumiért, ugyanis eleredt az eső. Kiderült, hogy Alonso kiugrott a rajtnál, úgyhogy kapott egy áthajtásos büntetést. Az eső kissé alábbhagyott, gyorsan száradt a pálya, száraz papucsokra váltottak a pilóták. Káosz a depóban. Vettel és Hamilton egyszerre hajtottak be a bokszutcába, és a kerékcsere után is versenyezve, egymás mellett haladva hagyták el a garázssort. Az ügyet a sportbírók a futam után vizsgálják meg.
A sorrend teljesen megkeveredett, az élre azok a pilóták kerültek, akik kihúzták az esőt azzal a gumival, amivel elrajtoltak, és nem mentek be kerékcserére: Rosberg, Button, Kubica. A két Red Bull és Hamilton együtt próbálták meg áthámozni magukat a mezőnyön. A leglátványosabb előzgetések bemutatásának ekkor Sutil volt a szenvedő alanya. A 15. körnél jártunk, amikor Hamilton (6. hely) megérkezett Schumacherre (5.). Megvillantotta tudását a nagy öreg. Szépen tartotta egy ideig a brit fiút, de a McLaren gyorsabbnak bizonyult, így az egyenesbe Hamiltonnak sikerült az előzés.Az élen is változás történt. Rosberg lecsúszott a pályáról, Button pedig utolérte, majd meg is előzte a németet.
Eközben az eső ismét intezívebb lett, intermediate gumikért indultak a pilóták. Hamilton és Vettel ismét megtalálták egymást a depóbejárónál. Szintén ugyanitt Alonso előzte meg saját csapattársát, nem teljesen sportszerűnek tűnően. Miután a spanyol érkezett először a szerelőkhöz, így a brazilnak várnia kellett, míg csapattársát kiszolgálják.
A 22. körben Alguersuari első szárnya leszakadt, a pálya közepén landolt. Ismét safety car. Hülkenberg ezalatt nagy bátran bevállalta a slicket, de nem tűnt jó ötletnek, csúszkált. Az új rajtnál hatalmas tumultus keletkezett, Button, Rosberg, Kubica sorrendben jöttek el az élen.
A következő körökben Hamilton, Alonso és Vettel is előzgettek. A 35. körre Hamilton már megérkezett a 2. helyen autózó Rosbergre. A két fiú csatáját Hamilton nyerte.
Elkoptak az interek, így ismét gumicserék következtek. Ez már viszonylag békésebben zajlott le.
A futam végén a szerep ismét az abroncsoké volt. Mindenkinek rossz állapotba kerültek a papucsai, így egy kicsit visszavettek. Láthatóan leginkább Hamilton küzdött az autóval, Rosberg üldözőbe is vette, a német mögött köröző Alonso így kénytelen volt felhagyni az üldözésével. Az 52. körben Petrovnak sikerült megelőznie Schumachert, Massa is megérkezett a hétszeres világbajnokra, de őt már nem engedte el a német.
A futamot Button nyerte, csapattársa, Hamilton előtt, a dobogó alsó fokára pedig Rosberg állhatott fel. Alonso az áthajtásos büntetése dacára a 4. helyre hozta be a Ferrariját. A Renault-k is büszkék lehetnek, Kubica 5., Petrov a 7. helyen zárt. A Red Bullok elvesztek most kicsit a mezőnyben, Vettel 6. Webber csak a 8. lett. Az utolsó pontokat Massa és Schumacher gyűjtötte be.

Parádés futammal búcsúzott most 3 hétre a száguldó cirkusz. A következő verseny már Európában zajlik majd, jön a Spanyol Nagydíj Barcelonával.

(Kép: AFP f1hirek.hu)

1.  Button        McLaren-Mercedes           1h44:42.163
2. Hamilton McLaren-Mercedes + 1.530
3. Rosberg Mercedes + 9.484
4. Alonso Ferrari + 11.869
5. Kubica Renault + 22.213
6. Vettel Red Bull-Renault + 33.310
7. Petrov Renault + 47.600
8. Webber Red Bull-Renault + 52.172
9. Massa Ferrari + 57.796
10. Schumacher Mercedes + 1:01.749
11. Sutil Force India-Mercedes + 1:02.874
12. Barrichello Williams-Cosworth + 1:03.665
13. Alguersuari Toro Rosso-Ferrari + 1:11.416
14. Kovalainen Lotus-Cosworth + 1 kör
15. Hulkenberg Williams-Cosworth + 1 kör
16. Senna HRT-Cosworth + 2 kör
17. Chandhok HRT-Cosworth + 4 kör

Leggyorsabb kör: Hamilton, 1:42.061

Kiesők:
Trulli Lotus-Cosworth 27
Di Grassi Virgin-Cosworth 9
De la Rosa Sauber-Ferrari 8
Buemi Toro Rosso-Ferrari 1
Kobayashi Sauber-Ferrari 1
Liuzzi Force India-Mercedes 1
Glock Virgin-Cosworth
1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése