2010. június 27., vasárnap

Sebastian Vettel parádés győzelmével zárult a kaotikus Európa-i Nagydíj

A német versenyző rajt-cél győzelmet aratva első helyen fejezte be a Valenciai futamot. Csapattársa hatalmas balesetet szenvedett, így a versenyt feladni kényszerült. Izgalmakban tehát továbbra sincs hiány, nézzük mi történt a futamon:




A rajt mindenféle zűrük nélkül lezajlott, baleset nem történt. Sebastian Vettel briliánsat rajtolt, míg a második helyről induló Mark Webber érthetetlen okok miatt hátracsúszott a 9. helyre. Lewis Hamilton lett a második, harmadik pedig Fernando Alonso. Hamilton rádión panaszkodott a csapatának, hogy Sebastian Vettel a rajtot követően hozzáért. Jarno Trulli autójában gondok merültek fel, ezért még a verseny 5. körében a boxba kényszerült. Mark Webber a 8. körben kijött a boxba keménykeverékű gumiért. A csapat úgy gondolta, hogy túl sok időt veszítene Nico Hülkenberg mögött, ezért inkább korábban kihozták őt. A szülinapos Nico Rosberg is kiérkezett új abroncsokért. A verseny 9. vagy 10. körében Mark Webber hatalmas balesetet szenved, amikor Kovalainent próbálta megelőzni. Autója megpördült a magasban majd a gumiágyban landolt. Szerencsére saját lábán szállt ki az autóból. Közben kijött a SC, így a mezőny nagy része a boxba ment friss abroncsokért. Sebastian Vettel maradt a vezető helyen, majd őt követte második helyen Lewis Hamilton. Michael Schumacher kerékcseréjét a csapat elrontotta, mivel a SC bent léte miatt nem tudott kijönni a boxból azonnal. A SC után Sebastian Vettel autója megcsúszott, amit Lewis Hamilton nem tudott kihasználni. Fernando Alonso megelőzte Nico Hülkenberget. Nagy volt a helyezkedés a mezőnyben, mindenki előzési pontokat keresett az új rajtot követően. A meglepetés ember Kamui Kobayashi személyében a harmadik helyen autózott a SC fázist követően. Az őt követő Jenson Button nemhogy megelőzni, de szorosan követni sem tudta a japán versenyzőt. Lewis Hamilton áthajtásos büntetést kapott, mert a biztonsági autót akkor előzte meg, amikor az bejött a pályára. Közben egy üveg is a pályára került, amit pár kör tanácskozás után egy bátor pályamunkás kihozott onnét. Hamilton a büntetést követően is visszatért a második helyre, hiszen korábban tetemes előnyt autózott ki. Robert Kubica figyelmét csapata a kerekek túlmelegedésére hívta fel. A lengyel versenyző a hatodik helyen követte Rubens Barrichellot nagy tempóban. A lekörözések ismét bajosak voltak. Timo Glock és Bruno Senna csatázása akadályozta az élmenőket. Glock defektet kap, Sennának pedig letört az első vezetőszárnya. Sutil Buemi előzése közben hozzáér a svájci autójához. Balesetveszélyes manővereket bőven láthattunk a mai versenyen. A kiscsapatok felkészületlenségéről pedig ne is beszéljünk. 13 körrel a vége előtt a versenybíróság bejelentette, hogy néhány (5) versenyzőt vizsgálni fognak a SC fázis alatt történt esetek miatt. Nico Hülkenberg autója hat körrel a verseny vége előtt felmondta a szolgálatot. Kobayashi is kilátogatott a boxba három körrel a vége előtt. A friss gumikkal autókázó japán simán megelőzte Alonsot, majd az utolsó körben Sebastian Buemit.
Sebastian Vettel mellől ezúttal a szerencse sem pártolt el, és megnyerte ezt az izgalmakkal teli Valenciai Nagydíjat. Második helyen Lewis Hamilton végzett, a harmadikon pedig Jenson Button. A további állás pedig alább megtalálható (ez persze a büntetések után változhat):




4. Rubens Barrichello /BRA/
5. Robert Kubica POL/
6. Adrian Sutil /GER/
7. Kamui Kobayashi /JAP/
8. Sebastian Buemi /SWE/
9. Fernando Alonso /ESP/
10. Pedro de la Rosa
11. Vitaly Petrov
12. Nico Rosberg
13. Vitantonio Liuzzi
14. Felipe Massa
15. Jaime Alguersuari
16. Michael Schumacher
17. Lucas di Grassi
18. Timo Glock
19. Karun Chandhok
20. Bruno Senna
21. Jarno Trulli

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése