2010. augusztus 29., vasárnap

Kaotikus Belga Nagydíj McLaren győzelemmel

Ha Spa-Franchorchamps, akkor biztosra vehető az esős futam. Nem volt ez másként idén sem, tegnap már volt szerencsénk egy igencsak eseménydús időmérő edzéshez, de a mai nap tartogatta az igazi izgalmakat.

A rajtról viszonylag simán jöttek el a versenyzők, eltekintve Webber beragadásától, aki így hamar vissza is csúszott a hetedik helyre. Hamilton kapta el a legjobban az indulást, így ő fordulhatott el elsőként a kanyarban, őt követte a harmadik helyről rajtoló Kubica.
Nem kellett sokáig várni az izgalmakra, már a felvezető körben közölték a versenyzőkkel, hogy 8 perc múlva eső várható, ám nem volt még ennyi idejük sem a felkészülésre: mire az első kör harmadik szektorához értek, ott már javában esett az eső. A mezőny első fele kint maradt a pályán, ám volt, akinek - kényszerűségből - be kellett jönnie a boxba. A 300. nagydíján rajtoló brazil Barrichello olyan szerencsétlenül szállt bele az előtte haladó Alonsoba, hogy számára itt véget is ért a jubileumi verseny, míg a spanyol rögtön a boxba tudott hajtani, és látszólag nem is esett nagy baja az autójának. Ha már be kellett jönnie, megkockáztatta az intermediet gumikat, ám ez hamar kiderült, hogy nem válik be, és jöhetett vissza sima slick-ekért.
Mivel az Alonso - Barrichello baleset rengeteg törmelékkel járt együtt, ezért beküldték a biztonsági autót a pályára. Senna senkitől nem zavartatva előbb megpördült a vizes pályán, majd a boxba hajtott, ahol feladni kényszerült a versenyt.

A 7. körre Hamilton elhúzott az őt követő Buttontól, Vettel pedig Kubicát szakította le magáról. Alonso a 18. helyről megkezdte a felzárkózást, a kiscsapatokat simán hagyta maga mögött, és nemsokára a 13. helyen találta magát.
Vettel a 17. körben utolérte Buttont, és a "buszmegálló" sikán előtt meg is akarta előzni őt, ám a szélárnyékából kibújva olyan szerencsétlenül csúszott meg a német, hogy beleszállt Buttonba, amivel a britnek azonnal befejeződött a versenye. Ezért a manőverért pár körrel később meg is kapta a boxutca áthajtásos büntetését. Hamarosan ismét a boxba kellett látogatnia, mivel egy Liuzzival történt koccanás következtében bal hátsó defektet kapott.

9 körrel a vége előtt leesett az igazán nagy égi áldás, az első öt pilóta kihagyta azt a lehetőséget, hogy a többiek előtt a boxba hajtson intemediet gumikért, aminek következtében Hamilton majdnem eldobta a győzelem lehetőségét. A sóderágyba hajtott, ahol nem kis szerencséjére nem törte össze az autóját, sőt, még az első helyre is sikerült visszatérnie. Sutil volt az első (6. helyen haladt ekkor), aki behajtott a boxba, őt már mindenki követte. Alonso és Vettel olyan lelkesen akartak visszatérni a pályára, hogy majdnem sikerült ütközniük a boxban. Kubica rosszul érkezett meg a szerelőihez, ez miatt túlcsúszott, és elveszítette a 2. helyét, amit Webber szerzett meg a lengyeltől.
A 38. körben Alonso befejezte a versenyt, miután saját hibájából és egy rázókő "segítségével" összetörte a Ferrarit. A pálya felét elfoglalva "parkolta" le autóját, aminek következtében jöhetett ismét a Safety Car.
A 41. körben elengedték a mezőnyt, az élbolyban már nem történt változás, így a dobogón Hamilton, Webber és Kubica ünnepelhettek. Negyedik lett Massa, ám ha a Ferrari kicsit többet kockáztatott volna, sokkal előrébb is végezhetett volna.

Folytatás két hét múlva a Ferrari szentélyében, Monzában.

Hely Versenyző Csapat Kör Hátrány Rajt
1 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 44 Győztes 2
2 Mark Webber RBR-Renault 44 +1.5 1
3 Robert Kubica Renault 44 +3.4 3
4 Felipe Massa Ferrari 44 +8.2 6
5 Adrian Sutil Force India-Mercedes 44 +9.0 8
6 Nico Rosberg Mercedes GP 44 +12.3 14
7 Michael Schumacher Mercedes GP 44 +15.5 21
8 Kamui Kobayashi BMW Sauber-Ferrari 44 +16.6 17
9 Vitaly Petrov Renault 44 +23.8 23
10 Jaime Alguersuari STR-Ferrari 44 +29.4 11
11 Vitantonio Liuzzi Force India-Mercedes 44 +34.8 12
12 Pedro de la Rosa BMW Sauber-Ferrari 44 +36.0 24
13 Sebastien Buemi STR-Ferrari 44 +39.8 16
14 Nico Hulkenberg Williams-Cosworth 43 +1 Kör 9
15 Sebastian Vettel RBR-Renault 43 +1 Kör 4
16 Heikki Kovalainen Lotus-Cosworth 43 +1 Kör 13
17 Lucas di Grassi Virgin-Cosworth 43 +1 Kör 22
18 Timo Glock Virgin-Cosworth 43 +1 Kör 20
19 Jarno Trulli Lotus-Cosworth 43 +1 Kör 15
20 Sakon Yamamoto HRT-Cosworth 42 +2 Kör 19
Ret Fernando Alonso Ferrari 37 +7 Kör 10
Ret Jenson Button McLaren-Mercedes 15 Baleset 5
Ret Bruno Senna HRT-Cosworth 5 +39 Kör 18
Ret Rubens Barrichello Williams-Cosworth 0 Baleset 7

1 megjegyzés:

  1. Váá sajnos nem tudtam nézni,nem voltam otthon,de a veget epp elcsiptem :S de mar csak azt lattam h.nagy a káosz :S szegény Alo...nem az ő futama volt :SS

    VálaszTörlés