2010. augusztus 30., hétfő

Spai szubjektív

Ha Belga nagydíj, akkor várható a káosz. Nem volt ez másként idén sem, a VB címért harcoló öt pilóta közül háromnak nem lesznek jó emlékei erről a versenyről, könnyen lehet ugyanis, hogy ezen megy majd el a világbajnokságuk.

Alonso már a szombati időmérő edzésen elszámította magát, amikor csak a 10. helyre tudta kvalifikálni magát. Ettől kezdve meg volt pecsételve a hétvégéje… A verseny első körében Barrichello torpedózta meg hátulról, ám csodával határos módon folytatni tudta a versenyt, de a csapat ismét rossz döntést hozott (mint már idén – és az elmúlt években – nagyon sokszor…). Feltették az esőgumikat, amik persze nem hozták a várt eredményt, így Alonso már minden mindegy alapon ismét belátogatott a boxba. A Ferrari vezetése évek óta nincs a helyzet magaslatán, ahogy a kommentátorok is elmondták, mióta Ross Brawn elhagyta a csapatot, az mintha kezdene összezuhanni. Már nem lehet megélni a 2000-2004 közötti sikerekből, pedig a Ferrari láthatóan ezt csinálja. Még mindig azt hiszik, hogy ők az elsők és egyetlenek, mialatt már 2-3 csapat is bőven előttük jár. Amíg nem veszik ezt észre, és nem tesznek ellene, addig csak egy helyben fognak toporogni. Persze egy-egy siker után senki nem gondol a rossz dolgokra, viszont egy ilyen hétvége után kinek jut eszébe a két futammal ezelőtti kettős győzelem, és a Hungaroringen aratott második és negyedik helyek.

Sebastian Vettel. Ő volt az, akit mindenki szeretett, mert szimpatikus volt a srác, és látszott, hogy hatalmas tehetség szorult belé, amit meg is mutatott amint lehetősége adódott rá. Belgiumban viszont csak szenvedett, miután egy rosszul sikerült előzés következtében kiütötte magát és Buttont is a versenyből. Innentől nem volt visszaút az élmezőnybe, előbb egy büntetés miatt került ismét hátra, majd egy ütközés következtében kellett plusz kerékcserét beiktatnia. Ráadásul a véghajrában lezúduló esőben is rossz döntést hoztak, és az extrém esőgumi feleslegesnek bizonyult – jöhetett tehát egy újabb boxlátogatás.


Az emberek megharagudtak Vettelre, néhányan talán jogosan is, ám még többen azért, mert most ez az aktuális divat a Forma 1 világában. Sikk utálni őt, és mint tudjuk, a befolyásolható emberek szeretnek ide-oda csapódni. Lehet, hogy korábban ő volt a kedvencük, de mivel most mindenki utálja, ezért ők is. Nem egy olyan véleményt olvastam, hogy „x éve szerettem, de mióta ekkora arca van, azóta utálom”… Mintha nem ez lenne minden igazi tehetség sorsa. Csak, hogy az elmúlt évek nagy neveit említsem: Schumacher, Alonso, Hamilton. Ők azok, akiket nagyon sokan szerettek/szeretnek, és legalább ennyien utálnak. Megosztó személyiségek. Kimi és Button sem volt ilyen, őket többnyire csak szerették, de nem voltak ellenszurkolóik. Vettel tehát már vb cím nélkül is elérte azt, amit a „nagyok”, megosztja a rajongókat. Webber nem ilyen, őt inkább a Kimi/Button pároshoz lehetne hasonlítani. Kérdés, hogy évek múlva melyik fajtára fognak emlékezni: a csendes, meghúzódó bajnokokra, vagy azokra, akik mindig kimondták a véleményüket, ezzel sok ellenlábast szerezve maguknak. Számomra egyértelmű a válasz.

Nektek mi a véleményetek a hétvégéről, vagy akár erről az egész helyzetről?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése