2010. szeptember 12., vasárnap

Alonsoé az Olasz nagydíj

Hatalmas küzdelemben végül a Ferraris Fernando Alonso nyerte az olasz csapat hazai futamát, mögötte Jenson Button és Felipe Massa végzett. Nagy bravúrral Vettel lett a negyedik, ezzel pedig mindhárman életben tartották világbajnoki esélyeiket. Az eddig élen álló Hamilton nullázott, de a második Webber sem szerzett túl sok pontot.

Már a rajtrácsra sem tudott felállni a Sauber pilótája, Kamui Kobayashi, így csak a boxutcából kezdhette meg a versenyt, amit hamarosan fel is kellett adnia.
A rajtot a legjobban Button kapta el, így az első kanyarban már Alonso előtt fordulhatott el, aki eközben hatalmas versenyben volt csapattársával a második helyért. Jónéhány kanyar kellett, hogy kialakuljon a sorrend, de a spanyol végül megszerezte a második pozíciót, míg Massa a harmadik lett. Hamilton lerajtolta Webbert, ám később ez lett a veszte, ugyanis a harmadik helyért folyó csatában Massával szemben hibázott, és eltört a jobb első felfüggesztése, aminek következtében kicsúszott, és fel kellett adnia a versenyt.
Az első helyért továbbra is nagy verseny volt, Alonso és Button egymásnak adta a leggyorsabb köröket, a pályán nem is bírtak egymással. A döntő momentum végül a boxlátogatás volt, Alonso ugyanis egy körrel tovább tudott kint maradni, ami éppen elegendő volt ahhoz, hogy megelőzze Buttont. Innentől már nem engedte ki a kezéből a vezetést, és magabiztosan, nagy előnnyel hozta be a Ferrarit, az olasz szurkolótábor hatalmas örömére. Massa csak fokozta ezt a hangulatot a harmadik helyével.
Vettel egészen a legutolsó körig kivárt a kerékcserével, aminek meg is lett az eredménye: a hatodik helyről rajtolva, motorproblémákkal küszködve is a negyedik helyen fejezte be a versenyt. Ha nincs a kötelező kerékcsere, akkor is simán végigment volna 53 körön keresztül a lágy gumikkal.

Az olasz nagydíjat követően tehát ismét ötesélyes a világbajnokság, még öt futam van hátra, ahol 125 pont szerezhető... következik Szingapúr és az éjszakai verseny, remélhetőleg hasonló izgalmakkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése