2011. február 23., szerda

Versenyzői ülés nélkül a teszteken

A Forma-1-es pilóták túlvannak már három kollektív teszten. De nemcsak a versenyzők dolgoztak ilyenkor a pályán, hanem több tartalékpilóta és tesztpilótai állásra pályázó sportoló is lehetőséget kapott. Néhányukra érdemes figyelni, lehetséges, hogy a következő esztendőkben már a versenypályákon is találkozhatunk velük.

Az első tesztpilóta, aki idén pályára lépett Gary Paffett volt, még Valenciában az első napon munkálkodott a régi McLarennel. 2006 óta segíti a wokingiakat, tősgyökeres tesztelő a csapatnál.
Február 12-én Jerezben kapott lehetőséget Nick Heidfeld. A Renault a sérült Kubica helyettesét kereste, így küldte pályára a német fiút. Heidfeld megnyerte a tesztnapot, ez pedig elég volt, hogy elnyerje a francia csapat bizalmát, megszerezte a versenypilótai ülést.
A már F1-ben versenyzők közül még Liuzzi vezetett egy Hispaniát Barcelonában. A spanyol istálló egyelőre még mindig keresi második pilótáját, ezért több sportolót is bevetettek a tesztek alkalmával. Habár Liuzzi több éves F1-es tapasztalatával jó választás lenne, az olasz azt nyilatkozta, nem fizet azért, hogy a HRT-nél versenyezhessen. Egy ilyen kiscsapatnál pedig az elsődleges szempont, hogy a pilóta mennyi pénzt hoz a gárdához, így valószínű egy olyan pályázó fog nyerni, aki mögött egy tehetősebb szponzor áll.
Ilyen pályázó lehet Giorgio Mondini, aki Liuzzi tesztelését követően ülhetett a Hispania autójába. A 30 éves svájci 2005-ben már vezetett egy F1-es Renault-t, 2006-ban a szintén Colin Kolles irányította Midland csapat tesztpilótája volt. Talán hamarosan kiderül, hogy ez a régebbi kapcsolat előnyt jelenthet-e Mondininek. Mindenesetre a Hispania nem kapkodja el a pilótaszerződtetést….













Ricardo Teixeira és Daniel Ricciardo

Aki figyelemmel kíséri az alsóbb kategóriák eseményeit, annak ismerős lehet Ricardo Teixeira. A 28 éves portugál 2009-ben a GP2-ben, 2010-ben a Formula-2-ben versenyzett. Február elején Valenciában egy filmforgatáson már vezetett F1-es gépet, majd 19-én a barcelonai tesztnapon a Lotus autóját tesztelte. A svájci fiú a norfolki istálló tesztpilótája lehet az idei esztendőben.
A legnagyobb figyelem talán Daniel Ricciardot övezi. A 22 éves sráccal a szerencsésebbek találkozhattak a World Series by Renault magyarországi futamán. Ricciardo a 3.5 kategóriában versenyez, idén az ISR Racing színeiben. Első F1-es tesztjét még 2009-ben teljesítette egy Red Bull volánjánál Jerezben. Majd a tavalyi évad végén Abu Dhabiban a fiatal versenyzőknek rendezett kétnapos tesztsorozatot mindkétszer megnyerte, szintén a Red Bull képviseletében.
Idén a testvércsapatnál, a Toro Rosso-nál tesztelt, Jerezben és Valenciában is dolgozott egy-egy napot. A vezetőség elmondása szerint, ha valamelyik Toro Rossos fiú – Alguersuari vagy Buemi – nem teljesít az elvárásoknak megfelelően, bármelyiküket lecserélhetik Ricciardora, még az idény közben. A fiú nyilatkozataiban viszont nem lát erre sok esélyt, 2012-re véli reálisnak F1-es bemutatkozását.
A fiatal versenyzőt igen tehetségesnek tartják, és lehet, hogy hamarabb versenybe lép, mint gondolnánk….

Képek: autosport.aeiou.pt, flagworld.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése