2010. február 14., vasárnap

Sebastian Vettel

Sebastian Vettel 1987. július 3-án látta meg a napvilágot a németországi Heppenheimben.


Hogyan kezdődött a fiatal német versenyző pályafutása?
Nos ez a következőkből kiderül.
Sebastian hétéves kora óta aktív tagja a motorsport világának. Élete első sikerét nyolc évesen aratta egy gokarttal, majd ezt követően különböző bajnokságokat nyert. 2001-ben junior Európa-bajnok lett, majd két év múlva átváltott Formula-autókra, és a német BMW-kupa pontversenyében a második pozíciót csípte meg.


Mi történt ezután? A 2004-es évben a Mücke motorsport csapat pilótájaként óriási fölénnyel bajnoki címet szerzett az együléses BMW-bajnokságban. Tette mindezt úgy, hogy a húsz versenyből mind a hússzor dobogóra állt, és csak kétszer nem a legmagasabb fokára. Karrierje egyre csak ívelt felfelé. 2005-ben ugyanis a Formula-3 Euroszériájában az ötödik helyen végzett úgy, hogy ötször annyi pontot szerzett, mint csapattársa. Futamot azonban nem szerzett, ami Lewis Hamilton akkori dominanciájának volt köszönhető. Ennek ellenére a német versenyző lett az év újonca, majd 2006-ban megszerezte a második helyet.


Mi történt Sebastiannal 2006-ban?


Nos nem más, mint az, hogy a kis német sikeresen debütált a F1 világában, a Török Nagydíj pénteki szabadedzésén, ahol a BMW Sauber tesztpilótájaként próbálhatta ki magát. Lelkesedése szinte azonnal megmutatkozott a pályán, hiszen megnyerte a pénteki edzést, és ő volt egyben a legfiatalabb pilóta is, aki eddig Formula-1-es hétvégeken vett részt. A soron következő Olasz Nagydíj pénteki tesztnapján is diadalmaskodhatott, és részt vehetett az idény végéig tartó bajnokság pénteki napjain.


2007? Torro Rosso?
Az év elején továbbra is tesztpilótaként tevékenykedett, majd Kubica balesete miatt a BMW-Sauber úgy döntött (Kanadai Nagydíj), hogy Vettelt indítják el a soron következő Amerikai Nagydíjon. Ezek után nem volt megállás. A futamon legfiatalabb pontszerzőként ért célba, ami pedig a jövőjét illeti….lássuk csak mi is történt! Meg van! A német versenyző 2007. július 31-én leszerződött a Torro Rosso csapathoz, aki menesztette akkori pilótáját, az amerikai Scott Speedet. Sebastian tehát a Magyar Nagydíjtól kezdve egészen a 2007-es év végéig a svájci gárdánál versenyzett.


Kiemelkedő sikerei 2008-ban a Torro Rossoval és 2009-ben a Red Bull Racinggel


2008: Az Olasz Nagydíj időmérő edzésén eső fogadta a mezőnyt. A fiatal német versenyző azonban épp ilyen körülmények között nyerte meg élete első Forma-1-es pole pozícióját. Ezzel minden idők legfiatalabb pole győztese lett.
Nem lett ez másként a vasárnapi futamon sem. Sebastian a versenyt több mint 10 másodperces előnnyel nyerte meg, ezzel a Form1-1 történetének legfiatalabb futamgyőztese lett 21 évesen és 74 naposan.


2009: Ez az év mindenképpen előrelépést hozott Sebastian számára, hiszen több futamgyőzelemmel a tarsolyában zárta a 2009-es esztendőt.
Emlékezetes pillanatai: a Kínai Nagydíj, ahol rajt-cél győzelmet aratott, és ezzel megszerezte csapata első győzelmét. Pole-ból indulhatott még a Török Nagydíjon, ahol a versenyen aztán a 3. helyen végzett, majd a Brit Nagydíjon is rajt cél győzelmet aratott, és nem lett ez másként a Japán hétvégén sem. Mindent összevetve azért voltak hullámzó időszakai a német versenyzőnek, és a Red Bullnak is, de a VB pontverseny második helye azért azt mutatja, hogy a csapat is és Sebastian is a legjobbak közé tartozik.


Milyen a német srác élőben?


Nos, aki még nem találkozott vele élőben az sem téved nagyot, ha megállapítja, hogy Sebastian Vettel egy roppant rokonszenves egyéniség. Úgy hiszem ő azok közé a pilóták közé tartozik, akit érdekelnek a szurkolói. Természetesen azért az ő hozzáállása is változik a rajongóihoz, de ez érthető, hiszen egyre nagyobb népszerűségnek örvend és ezt a sikert bizony nem könnyű feldolgozni.
Abban viszont biztos vagyok, hogy Sebastian anélkül nem menne tovább, hogy ne osztana ki pár autogramot a Forma-1 szerelmeseinek.










(kép forrása: http://gallery.sebastian-vettel.org)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése