2010. február 14., vasárnap

Mark Webber

Mark Alan Webber 1976. augusztus 27-én születetett egy Új-Dél Wales-i kisvárosban, Queanbeyan-ben.
Webber nem a szokásos utat járta be a Forma 1-ig, ő ugyanis nem a gokartozással kezdett foglalkozni, hanem több más sportág mellett, a motorozás volt az elsődleges hobbija. Mindössze 14 évesen próbálkozott először a gokartozással.

A 90-es évek…

1991-ben vett részt az első gokart versenyén az ausztrál nemzeti bajnokságban, majd a következő években sorra nyerte el az állami gokart trófeákat. 1994-ben jött a kategóriaváltás, a Forma-Ford sorozatában indult.
1996-ban Európába költözött, és a brit Forma-Ford bajnokságban az összetettbeli második helyet szerezte meg. 1997-re már a Forma 3-ban debütálhatott.
1999 decemberében Barcelonában lehetősége nyílt élete első Forma 1-es tesztjére egy Arrows volánja mögött, 2000-re pedig a csapat hivatalos tesztpilótája lett, de sohasem tesztelt a csapattal. Ehelyett aláírt a Benetton csapathoz, ahol szintén tesztpilótai feladatokat látott el. A tesztpilótáskodás mellett Webber 2000-ben a Forma-3000-ben versenyzett, ahol összetettbeli 3. helyezést ért el. 2001-ben még mindig a Benetton tesztpilótája volt, és a Forma 3000-ben a Super Nova csapat pilótája, összetettbeli második helyezett.

A Forma 1-ben…

2002-re Webber bekerült a királykategóriába, a Minardi csapat színeiben debütálva. Élete első futamán (hol máshol ha nem Ausztráliában) az ötödik pozícióban végzett. 2003-ra átigazolt a Jaguar csapathoz, ahol a Brazil Nagydíj időmérőjén elért 3. helyezés a csapat történetének legjobb időmérő eredménye volt. 2004-ben is a Jaguár színeiben versenyzett, majd évvégén a csapat megszűnése miatt új csapat után kellett néznie.
Így került 2005-re a BMW-Williams csapathoz. Sorozatos jó időmérő eredményeket produkált, ám nem tudta őket pontokra váltani a versenyek során. Élete első dobogós helyezését a Monacoi nagydíjon könyvelhette el – harmadik lett. 2006-ban szintén a Williams csapat pilótája, az autó megbízhatatlansága miatt azonban kevés sikerük volt ebben az évben.

Red Bull-os évek…

2007-ben ismét csapatot váltott Webber, ezúttal a Red Bull Racinghez igazolt. A nürburgringi 3. helyezés volt az év csúcspontja számára, mivel az évad folyamán mindössze három futamon sikerült pontot szereznie. A 2008-as évből nem sok kiugró teljesítmény mutatható fel, sorozatosan több-kevesebb pontot szerzett.
2009-re új csapattársat kapott, Sebastian Vettel személyében. A kínai nagydíjon 2. lett, ami élete addigi legjobb helyezésének számított. És úgy látszik, Webber számára kedvez a Nürburgring, mivel az időmérőn pole- pozíciót érő időt futott, és a versenyen is meg tudta tartani ezt a helyet, ezzel pedig megszerezte élete első futamgyőzelmét. Az évad utolsó előtti futamán, a Brazil Nagydíjon ráadásul duplázni is tudott, ezzel pedig kétszeres futamgyőztessé avanzsálódott.
2010-ben még mindig a Red Bull színeiben indul, csapattársa pedig szintén Sebastian Vettel lesz.

Webber barátnőjével, Ann-el él együtt Angliában, aki egyben a menedzsere is az ausztrálnak.

Webber és a rajongók…

Személyes tapasztalat alapján elmondhatom, hogy Webber igen szívélyes a rajongókhoz. Mindenkire megpróbál időt szánni, közben pedig folyamatosan kommunikál és mosolyog mindenkivel és mindenkire.


(kép forrása: top-people.starmedia.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése