2010. március 28., vasárnap

Jenson Button nyerte a kaotikus futamot Melbourne-ben

Bahrein után izgalmas versenyt láthattunk.


Esős körülmények között rajtolt el a mezőny. Felipe a Massa kiváló rajttal a második helyre tornázta fel magát, Robert Kubica előre jött a kilencedikről a negyedik helyre. Fernando Alonso összeakadt Michael Schumacherrel, a spanyol pilóta így a mezőny végére került. A hétszeres világbajnoknak aztán a boxba is ki kellett mennie, orrkúpcserére.
Sebastian Buemi és Nico Hülkenberg versenye hamar véget ért, Kamui Kobayashi autójából sem maradt sok. Emiatt bejött a pályára a Safety car. Rendesen zajlottak az események a futam elején.
Pár kör múltán aztán visszatért a boxba a biztonsági autó, a mezőny újraindulhatott. Robert Kubica támadta a harmadik helyen autózó Mark Webbert. Fernando Alonso folyamatosan dolgozta le hátrányát, nagy tempóban érkezett meg a ellenfeleire és előzte meg őket. Nagy taktikai csata alakult ki a gumihasználatot illetően. A verseny 9. 10. körében aztán ellepték a boxutcát az autók. A mezőny nagy része feltette a száraz pályára alkalmas gumikat. Jenson Button elsőként rakatta fel őket, ami jó döntésnek bizonyult. A többiek kisvártatva követték őt. Az élen szorosan egymás mögött autózott az élboly. Sebastian Vettelt, Jenson Button és Robert Kubica követték. Felipe Massát megelőzte az ausztrál versenyző, viszont ezt követően Hamiltonnal összeértek és Webber kicsúszott a sóderágyba. A McLaren brit pilótája akciódús a futamot produkált a mai napon. Robert Kubica a harmadik helyet szépen tartotta mindvégig. Viszont Nico Rosberget folyamatosan támadta Lewis Hamilton. Sebastian Vettel számra érthetetlenül ér véget a verseny. A német versenyző elmondása alapján a bal első fék meghibásodása miatt esett ki. Eközben Hamilton folyamatosan Robert Kubica mögött körözött. A lengyel pilóta sem egy piskóta, keményen visszaverte a brit támadásait, de nemcsak Hamiltonét, a két Ferrariét is.
Alonso a kezdeti nehézségek után felküzdötte magát a negyedik helyre. A verseny vége felé Hamilton és Webber is megérkezett a két Ferrari mögé. A brit megpróbálta megelőzni Alonsot, de a mögötte érkező ausztrál Mark Webber nem bírt lefékezni, és beleszállt Hamilton autójába. A Red Bullos még kiment új orrkúpért.
Az izgalmakkal tarkított versenyt Jenson Button nyerte a lengyel Robert Kubica, és a brazil Felipe Massa előtt. 

Nézzük a végeredményt:
1Jenson ButtonMcLaren-Mercedes_25 pont

2Robert KubicaRenault_18 pont

3Felipe MassaFerrari_15 pont

4Fernando AlonsoFerrari_12 pont

5Nico RosbergMercedes GP_10 pont

6Lewis HamiltonMcLaren-Mercedes_8 pont

7Vitantonio LiuzziForce India-Mercedes_6 pont

8Rubens BarrichelloWilliams-Cosworth_4 pont

9Mark WebberRBR-Renault_2 pont

10Michael SchumacherMercedes GP_1 pont

11Jaime AlguersuariSTR-Ferrari

12Pedro de la RosaBMW Sauber-Ferrari

13Heikki KovalainenLotus-Cosworth

14Karun ChandhokHRT-Cosworth

KiesettTimo GlockVirgin-Cosworth

KiesettLucas di GrassiVirgin-Cosworth

KiesettSebastian VettelRBR-Renault

KiesettAdrian SutilForce India-Mercedes

KiesettVitaly PetrovRenault

KiesettBruno SennaHRT-Cosworth

KiesettSebastien BuemiSTR-Ferrari

KiesettNico HulkenbergWilliams-Cosworth

KiesettKamui KobayashiBMW Sauber-Ferrari

KiesettJarno TrulliLotus-Cosworth 
(kép: motorsport.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése