2010. március 15., hétfő

Sajtóvisszhang - Bahraini Nagydíj

A 2010-es első Formula 1-es, Bahraini nagydíjat követően a különböző nemzetek újságírói is megfogalmazták a véleményüket. Legtöbbjük Alonsot és a Ferrarit dicsőítette, míg a visszatérő, hétszeres világbajnok Schumachert arrogánsnak és középszerűnek nevezték. Az olasz és spanyol sajtóról mindig is tudni lehetett, hogy képes a fellegek fölé emelni a bajnokokat (különösen ha saját nemzetbelijükről van szó), ám ugyanezzel a lendülettel le is tudja taszítani őket a trónról. Az olaszok most (igazából mióta Schumi aláírt a Mercedeshez) a németek kiválóságát vették górcső alá, íme néhány részlet az újságokból:

La Stampa: "A Ferrari szemében áruló Michael Schumacher csak a közepes hatodik helyet szerezte meg."
Corriere della Sera: "Fernando megmutatta, hogy mennyire versenyképes egy nagy bajnok. A Michael Schumacher iránt érzett tisztelet ellenére is kijelenthetjük, hogy a Ferrari jól döntött, hogy a 28 éves pilótát választotta a 41 esztendős fényes múlttal büszkélkedő versenyző helyett."
Corriere dello Sport: "A Ferrari győzött a sivatagban. Maranello számára a várakozásoknak megfelelően kezdődött az év, egy kettős győzelemmel. A diadal a háromévi kemény munka gyümölcse. Schumacher hatodik helye nem szégyen, de sok dicséretet sem érdemel."
Gazzetta dello Sport: "Alonso mesteri munkája, és Felipe Massa bravúrja mellett más oka is van annak, hogy a diadal különleges. A Ferrari három év után végleg átvágta a köldökzsinórt, amely Michael Schumacherhez kötötte. A 2009-es év után megújult a csapat. Olaszabb lett, gyors autót épített és remekül alkalmazkodott a szabályokhoz is. A zenekarunk karmestere Alonso, akire már régóta vártak Maranellóban."

A német újságok kevésbé voltak kritikusak, de azért itt is található egy-két érdekesség:

Bild: "Csiga-Schumi. Már csak követő lesz? Begörcsölt a lába, vagy az autó ennyire rossz?"
Süddeutsche Zeitung: "Schumacher csak a követőbolyban volt. Esélye sem volt arra, hogy felálljon a dobogóra. Vettel a biztos győzelmet veszítette el a Ferrarival szemben."
Welt: "Schumacher nem Superman."
Frankfurter Allgemeine Zeitung: "A Ferrari lett a győztes az új emberével, Fernando Alonsóval. A technika Sebastian Vettel útjában állt, míg Michael Schumacher a visszatérése során élvezettel szerezte meg a hatodik helyet."

És végül az angol lapok, akik talán a leginkább megfogták a lényegét a hétvégének:

The Sun: "Unalmas volt a verseny. Az FIA-nak meg kell néznie, hogy mit tehet ez ellen. A sport elveszítheti a varázsát. Négy bajnok van a mezőnyben és valamennyien jó autóban ülnek. A versenynek izgalmasnak kell lennie, és nem száraznak, mint a sivatagnak."
Daily Telegraph: "A verseny figyelmeztetés, hogy ha sokat játszanak a szabályokkal, akkor még rosszabb lesz az egész."

Az újságok kissé keményen ítélkeztek Schumi felett, nem szabad elfelejteni, hogy 3 év kihagyás után tért vissza, ráadásul ez még csak az első futam volt az idényben. Aki sokkal inkább meglepetést okozott – negatív értelemben – az Button volt. Egy regnáló világbajnoknak sokkal többet kellene beleadnia, mint az, hogy a 7. helyen autókázik.
Másfél hét múlva már Ausztráliában lesznek a pilóták, ahol ismét megmutathatják, hogy ki is a legjobb a mezőnyben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése