2010. június 21., hétfő

Jenson Button kérdezz-felelek: A McLaren lendületben van

Bár a McLarenes Jenson Buttonnak végig kellett néznie, ahogy csapattársa Lewis Hamilton megnyeri sorozatban második versenyét, a múlt hétvégi Kanadai Nagydíjat, de Montreal örömteli volt a második helyezett számára is. Előre lépett a világbajnokságban a második helyre, csupán 3 ponttal lemaradva az élen állótól – aki szintén saját csapattársa. Az MP4-25-ös mostanra az egyik legjobb autóvá vált. Miközben hozzászól a hivatalos honlapjához, megmagyarázza, hogy neki hogyan kell javítania a kvalifikáción, hogy teljes előnyre tegyen szert.

Kérdés: A csapat harmadik kettős győzelmét szerezte az évadban, és élre állt az egyéni és a konstruktőri bajnokságban is – nem rossz hétvége!

Jenson Button: Igen, ez egy fantasztikus hétvége volt! Jó érzés volt újra Észak – Amerikában lenni, 2008 óta először. Ez egy nagyszerű város és egy nagyszerű pálya. Az év egyik legjobb versenyei között van – van egyfajta légköre és egy igazán szenvedélyes rajongói közössége, ezért szeretek itt versenyezni. Nekem pénteken volt egy másik nagy versenyem is: nyilvánvalóan visszaesést jelentett, hogy Jakobnak (Andreasen, a verseny mérnök) haza kellett mennie, mert megbetegedett, de ez is megmutatja, hogy az erő a csapatban van, és Phil (Prew, az első versenymérnök) képes volt arra, hogy helyettesítse őt. A verseny egy nagyszerű eredményt hozott, elégedett voltam vele.

K: Említetted, hogy javítanod kell a kvalifikációs teljesítményeden – ez kulcsfontosságú?

JB: Nem teljesen az, mert az idei versenyek megmutatták, ha jól bánsz a gumikkal és az üzemanyaggal az később kifizetődhet a verseny folyamán. De most, hogy nekem és Lewisnak van egy versenyképes autónk, oda kell figyelni, jobban fogok összpontosítani. Lewis nagyon jó munkát végzett Montrealban, de el kell ismernem, hogy ott ő mindig is gyorsabb volt nálam. A fejlesztéseknek köszönhetően remélhetőleg fel fogjuk tudni venni a harcot a Red Bullokkal a kvalifikáción.

K: A csapat hihetetlen munkát végzett, hogy az MP4-25-ösből egy győztes autó legyen – mi a titok?

JB: Ez nem titok – nem tudod elhinni, hogy a csapat milyen éhes a sikerekre – ezért igazán sokat dolgoztunk a lépéseken, amivel előre jutottunk. Egész évadban rámenősek voltunk, de most lehet érezni, hogy lendületben vagyunk. Ez legnyilvánvalóbban a pályán érezhető, de észre kell venni, hogy ez az egész a gyárból és a garázsokból indul ki. Az MTC-nél (McLaren Technology Centre) a fiúk hihetetlenül keményen dolgoznak, hogy az új elemeket fejlesszék – és már egy verseny után érezhető ez az előrelépés. Silverstone-ra pedig egy sokkal nagyobb csomag bevetését tervezzük. Emlékszem az évad elején volt időm rá, hogy hozzászokjak az autóhoz, de ez mostanra egy halvány emlékké változott. Ez egy lenyűgöző dolog és büszke vagyok rá, hogy Lewissal együtt részt tudunk venni a fejlesztésekben azért, hogy egy versenyképes autónk legyen.

K: Ki jósolhatta volna meg korábban azt, hogy az évad feléhez közeledve te csak 3 ponttal leszel lemaradva az első helyezettől?

JB: Azt gondolom, ez igazolja azon döntésemet, hogy az év kezdetén csatlakozzak a McLaren – Mercedeshez. Volt néhány ember, aki nyíltan rákérdezett, miért hagyom el a Brawn-t, de úgy gondolom, ez a döntésem helyes volt.
Tavaly az igazán ütős volt, ahogyan az egyik utolsó csapatból hirtelen élcsapat vált, és hihetetlen ez milyen motiváció volt a csapat számára. Az a megközelítés tette izgalmassá számomra a tavalyi évet. Mindig azt mondtam, hogy új kihívást kerestem, és ezt meg is kaptam a McLarennél: Lewis mellett versenyezni, ez egy igazi ösztönzés a versenyre, és arra, hogy harcban legyek a világbajnoki címért. Ez egy hihetetlen évad – és nekünk ezt nagyon kell élveznünk. Erre igazán vasárnap, a verseny után döbbentem rá – a sajtókonferencián és a dobogón három világbajnok volt ott – mikor történt utoljára ilyen?

formula1.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése