2010. augusztus 24., kedd

Belga előzetes

Vége az egy hónapos szünetnek.

A száguldó cirkusz következő állomása az egyik legérdekesebb helyszín, a Circuit de Spa-Francorchamps, amit egyaránt kedvelnek a szurkolók és a pilóták. A 7004 méteres aszfaltcsík az Ardennekben húzódik. A környezet miatt a pálya egyik különleges tulajdonsága, hogy egy időben különböző időjárási körülmények is jellemezhetik. Az egyik részen eshet, míg másutt napos idő uralkodhat.

A városka, Spa melegvizű forrásairól híres, amiből a pályának is jutott. A Forma-1 egyik legnehezebb kanyarja, az Eau Rouge az alatt folyó patakról kapta a nevét. A La Source után egy hirtelen lejtőt követően érkeznek a pilóták egy meredek emelkedő ívhez, aminek a kijáratát nem is látni. Fontos azonban a helyes kanyarvétel, mivel ezután egy hosszabb egyenes következik. A pálya másik sarkalatos pontja egy nagy sebességű balos, a Blanchimont, ez a kanyar vezet a Buszmegállóhoz.
Újítás az idén, hogy a La Combes mögötti részt leaszfaltozták és megtűzdelték bukkanókkal, hogy lassításra kényszerítsék azokat a versenyzőket, akik átvágják a sikánt.

A mostani mezőnyből csak Felipe Massa és Michael Schumacher győzedelmeskedett már a belga pályán. Az utóbbi 10 évben négyszer Raikkönen, kétszer Schumacher, egy-egy alkalommal pedig Hakkinen és Massa győzedelmeskedett (igaz, két évben, 2003-ban és 2006-ban itt nem rendeztek futamot).
A tavalyi nagydíjat is a finn fiú nyerte, mögötte a Force Indiával versenyző pole pozícióból induló Fisichella végzett, harmadik helyen pedig Vettel ért be. Ez volt a Ferrari egyetlen futamgyőzelme 2009-ben.

A hétvége menetrendje:
péntek: 1. szabadedzés 10:00, 2. szabadedzés 14:00
szombat: 3. szabadedzés 11:00, időmérő 14:00
vasárnap: futam 14:00

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése