2010. november 8., hétfő

Konstruktőri világbajnok lett a Red Bull

Nem egy körömrágós futam volt a Brazil Nagydíj, de azért akadtak szép előzések. A Red Bull sima kettős győzelmével megszerezte a csapatok világbajnoki címét, míg a pilóták versenyében még mindig nyitott maradt a lehetőség három versenyző számára.

Kicsit úgy érzem, maga a verseny méltatlanul kevés figyelmet kapott. A futam előtt a sajtó a brazil ügyész fenyegetőzésével és a sajnálatos fegyveres rablásokkal volt tele. Talán a kommentátorok is laposnak érezték a futamot, ugyanis a meccs felében (vagy még nagyobb részben) azt találgatták, hogy a Red Bull vajon elfogja-e dönteni, hogy melyik pilótájukat segítik a világbajnoki címhez, vagy továbbra is követik az egyenlő esélyek taktikáját. Aki 2010-ben figyelte Hornerék munkáját, az sejthette, hogy ezen a futamon Vettel a vezető helyről biztosan nem fogja elengedi Webbert. Számos példa mutatta már, hogy hamarabb juttatja a csapat előnyhöz a német fiút, mint az ausztrált. Persze, ez még nem jelenti azt, hogy az utolsó futamon, ha a helyzet nagyon úgy kívánja, ne küldenék majd Vettelt Webber segítségére. Az is lehet, hogy menni fog magától. Ha a helyzet nagyon úgy kívánja…. Egyelőre azonban a Red Bull házibajnokság Alonso malmára hajtja a vizet.

A versenyen taktikai szempontból a legnagyobbat Button és Rosberg húzta. A brit srác a korai, míg a német a késői kerékcserével tudott pozíciókat szerezni. A McLarenes a 11. rajthelyről az 5. helyen végzett, míg a Mercedes-szel Rosberg a 13. helyről indulva a 6. pozícióban zárt. Az élről startoló Hülkenberget nem sokan várták a dobogó tetejére, de talán túlzottan sokat esett vissza. Mindössze a 4 pontot érő 8. helyen fejezte be a futamot. Az idény során Brazíliában intette le a kockás zászló a legtöbb pilótát, csak két versenyző kényszerült feladni a versenyt. Di Grassi technikai problémákkal küzdött, Liuzzi pedig kicsúszott és a gumifalban hagyta az autóját. Az ütközés miatt a safety car-t is a pályára küldték, ami végül nem befolyásolta a végeredményt.

Az összetett listát Alonso vezeti 8 pontos előnnyel. Webber a második, tőle csapattársa, Vettel 7 ponttal van lemaradva. Hamilton esélyei igencsak megfogyatkoztak, 18 pontos hátránnyal áll a 4. helyen. Még tehát semmi sincs eldöntve itt. A konstruktőröknél viszont már igen, a Red Bull 48 pontos előnyre tett szert, ami már behozhatatlan.

Jövő héten Abu Dhabiba utaznak a pilóták. Az utolsó verseny következik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése