2011. január 28., péntek

Narain Karthikeyan

Az első
Kumar Ram Narain Karthikeyan 1977. január 14.-én született az indiai Coimbatore-ban.
Az autósport szeretetét a családjától örökölte, édesapja hétszeres dél-indiai ralibajnok.
India nem rendelkezik régmúltra visszanyúló történelemmel az autósportban, így Karthikeyan sikerei mellé gyakran társul az a tény is, hogy első indiaiként érte el ezeket.

Karrierjét a Formula Maruti sorozatban kezdte, a későbbiekben versenyzett a Formula Vauxhall Junior kategóriában, 1994-ben a Formula Ford Zetec bajnoka lett. A British Formula Ford Winter sorozatában elért sikerével ő lett az első indiai versenyző, aki európai bajnokságot nyert. 1996-ban a sorozatban második évét teljesítve, a Formula Ázsia Bajnokság élén végzett, szintén első indiaiként. A következő esztendőt a Brit Formula Opel Bajnokságban teljesítette, egy pole pozíció és egy győzelem került a neve mellé.

F1-es lehetőségek
Ezután három évet vezetett a Formula-3 szériában, ahol egyre jobb eredményeket produkált. 2001-ben a Formula Nippon kategóriához csatlakozott, amikor is felfigyeltek rá a királykategóriások, és lehetőséget biztosítottak számára, hogy kipróbálhasson egy Forma-1-es autót. Silverstone-ban a Jordannel körözhetett. Karthikeyan előtt indiai versenyzőnek erre nem volt lehetősége.
2002-ben és 2003-ban is a Telefónica World Series mezőnyét erősítette, ahol második évében már két győzelmet és 3 dobogós helyet szerzett. Még ebben az évben egy újabb F1-es csapat, a Minardi ültette királykategóriás gépezetbe. De a versenyzésre még egy évet várnia kellett. 2004-et a Nissan World Seriesben vezette le, több futamgyőzelemmel.
2005-ben aztán elérkezett az idő, bekerült a Forma-1-be. A Jordan istállónál Tiago Monteiro csapattársaként versenyzett. Legjobb eredménye egy 4. hely volt a híres Amerikai Nagydíjon, ahol a csapatok többsége nem állt rajthoz. Ezen kívül legjobb eredménye egy 10. pozíció volt.

Más pályákon vezetett
A következő évben a Jordan átszerveződött, a Midlandnél pedig nem kapott ülést az indiai fiú. Nem távolodott el azonban a száguldó cirkusztól, a Williamsnél tesztpilótaként folytatta két évig, valamint több sorozatban is kipróbálta magát. Egyik legjelentősebb sikere az A1 GP-ben szerzett zhuhai-i győzelme 2007-ben, India ekkor nyert először ebben a szériában. 2009-ben részt vett a Le Mans-i 24 órás viadalon, szerepelt a Superleague Formula bajnokságban, tavaly pedig a Nascar Camping World Truck Series szurkolói a legnépszerűbb pilótának választották.

Újra F1
2010-ig Narain Karthikeyan volt India egyetlen Forma-1-es pilótája, ekkor Karun Chandhok csatlakozott a száguldó cirkuszhoz.
Jövőre Karthikeyan hat év kihagyás után ismét a királykategóriában versenyzik majd, a Hispania Racing-nél. Csapattársát egyelőre még nem nevezte meg az istálló.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése