2011. január 27., csütörtök

Jerome D'Ambrosio

Kezdetben
Jerome D’Ambrosio 1985. december 27.-én született Etterbeek-en, Belgiumban.

Karrierjét 10 évesen kezdte el, természetesen gokarttal. Szép sikereket ért el, háromszoros belga bajnok lett, junior és mini class bajnokságokat is nyert, 2002-ben pedig a World Karting Championship győztese lett.

2003-ban feljebblépett a ranglétrán, a Formula Renault-ban kezdett el versenyezni, hazai pályán meg is született az első győzelem. A következő évben a kategória francia és olasz sorozatában is rajthoz állt, indult Eurocup versenyeken, és kipróbálta magát az FIA GT-ben is. 2006-ban a Formula Renault 3.5 kategóriájában 4 versenyen képviselte a Tech 1 Racing istállót.

Következett az Euroseries3000, ahol az Euronova Racing csapatnál dolgozott. Annak ellenére, hogy az évad elsőt felét kihagyta, összetettben az 5. helyen végzett, három dobogós eredményével.
2007-ben a Formula Masters szériában folytatta pályafutását.

Megnyílt a kapu a GP2-be
2008-ban a DAMS csapatnál Kamui Kobayashi csapattársa lett. Két dobogós helyet szerzett Valenciában és Spa-ban, összetettben a 11. pozíciót foglalta el. A 2009-es évad ígéretesen kezdődött számára, 4 versenyből háromszor végzett dobogón, de a későbbi visszaesett teljesítménye és 5 kihagyott versenye után a 9. helyen fejezte be az évadot.
2010-ben sikerült teljesítenie első győzelmét, Monacoban megnyerte a sprintversenyt, de a német viadal után 2 futamos kényszerpihenőre küldték Grosjean javára. Első pole pozícióját hazai pályán szerezte. Az év végi elszámoláskor a 12. helyen szerepelt.

F1-es lehetőség
2010-ben a Gravity Sport jóvoltából a Renault közreműködésével részt vehetett több pénteki teszten is. Szingapúrban, Koreában, Japánban és Brazíliában az első szabadedzéseken Lucas di Grassi Virgin-jét vezethette.
Teljesítménye meggyőző lehetett -főként miután di Grassi elvesztette támogatottságát -, 2011-re pilótai ülést ajánlott neki a brit csapat. Timo Glock társa lesz a második F1-es évét taposó Virgin istállóban.

Forrás: espnf1.com, wikipedia.org
Kép: gp2series.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése