2011. január 31., hétfő

Pastor Maldonado

Korai sikerek
Pastor Rafael Maldonado Motta 1985. március 9.-én született Maracay-ban, Venezuelában.
Nagybátyjai, Johnny és Manuel Maldonado autóversenyzők voltak, így a családi hagyományokat követve Pastor már 4 évesen gokartba szállt.

Első versenyén 7 évesen vett részt. Kisvártatva jöttek a sikerek is, 1993 és 1999 között 4 regionális és 3 nemzetközi bajnokságot nyert meg. Ezt követően Európában folytatta karrierjét. A 2002-es és 2003-as esztendőt a Formula Renault-ban töltötte, zöldfülűként az első helyet is sikerült megszereznie. A következő évben 8 győzelmével az Olasz Formula Renault bajnokává avatták. Feltehetőleg ez a siker is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ő lehetett a második venezuelai pilóta, aki F1-es autóban ülhetett. Még 2004-ben Misanoban a Minardi autóját tesztelhette.

WSR, GP2
2005-ben az olasz Formula 3000-ben a magione-i pályán győzelmet aratott, eközben a World Series by Renault-ban is versenyzett. Az utóbbi kategóriában a következő évben az összetett 3. helyet szerezte meg.
2007-ben a GP mezőnyéhez csatlakozott. A Trident Racing színeiben, monacoi győzelmével kiérdemelte a legjobb újonc címet; kulcscsonttörés miatt azonban nem tudta befejezni az évadot. Ekkor az egyedüli pilóta volt, aki Monaco-ban a GP2 és a WSR sorozatban is győzedelmeskedni tudott.
A 2008-as szezonra átigazolt a Piquet Sports csapathoz, egy futamgyőzelemmel, hat dobogóval és két pole pozícióval az 5. helyen zárt, emellett kipróbálta az Euro 3000 és a GT Open szériát is.
A következő esztendőre ismét alakulatot váltott, az ART Grand Prix-nél folytatta GP2-es karrierjét. Kétszer nyert és 8 alkalommal állhatott dobogóra. Csapattársa, Nico Hülkenberg hódította el a bajnoki címet, Maldonado a 6. pozíciót szerezte meg.
2010-ben aztán a venezuelainak is sikerült a címszerzés. Új istállónál, a Rapax Team-nél 6 futamgyőzelemmel lett GP2-es bajnok.

F1-es pilóta
2011-re a Williams-nél kap lehetőséget Rubens Barrichello csapattársaként. 1984 és Johnny Cecotto óta az első venezuelai pilóta lesz a Forma-1 mezőnyében.

Forrás: pastormaldonado.com Kép: bettor.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése