2010. február 10., szerda

Adrian Sutil

Adrian Sutil 1983. január 11-én született Starnbergben, Németországban.
Szülei híres zenészek, az édesapja Uruguay-i származású, ennek köszönhetően Adrian kiválóan beszél spanyolul. 14 éves koráig a zene volt az elsőszámú az életében, kiváló zongorista volt, és mind a mai napig is szívesen játszik ezen a hangszeren.

Ezután következett a váltás, a bátyján keresztül közel került az autóversenyzéshez, azon belül is a gokartozáshoz.

A váltás – a zongora mellől a forma autókig

2002-ben a Formula Ford versenykategóriában indult, ahol az összes versenyen pole pozícióból tudott nyerni. Még ebben az évben elindult a Formula Masters Austria bajnokságban, amit öt győzelemmel szintén megnyert.
2003-ban a Formula BMW ADAC bajnokságban indult, a hatodik helyen fejezve azt be. 2004-ben a Formula 3-ban kapott lehetőséget, majd 2005-ben ugyanitt a második helyet szerezte meg az év végi összesítésben Lewis Hamilton mögött. Körülbelül innen datálódhat kettejük barátsága is.

Az utolsó kanyar a célig – a Formula 1

2006-ban a Midland (később Spyker) csapat harmadik számú pilótája lett három versenyre, majd 2007-ben versenyzői ülést is kapott. Első évében egy ponthoz segítette csapatát, a Japán nagydíjon elért 8. helyével, ami a csapat egyetlen pontja volt története során.

2008-tól a Spyker Force India néven indult, Sutilt pedig megtartották pilótájuknak. Mellé érkezett a tapasztalt Giancarlo Fisichella. Élete eredményét érhette volna el a Monacói nagydíjon, amikor a vizes aszfalton a negyedik helyen haladt, ám ekkor Raikkönen hátulról beleszaladt Sutil autójába, aki ezzel feladni kényszerült a versenyt. Ebben az évben több lehetősége nem akadt a németnek, ezért pont nélkül, a 20. helyen zárta az évet.

2009-ben elérte azt, amit 2008-ban nem tudott, és a negyedik helyen fejezte be az olasz nagydíjat, ezzel 5 ponthoz segítve csapatát. A Force India jelentősen felerősödött az évad végére, ami talán egy jó 2010-es évadkezdetet is magában foglalhat. De hogy mit hoz a jövő… azt senki sem tudhatja előre. Sutil idén is a Force India pilótája.
























(kép forrása: szaguldocirkusz.blog.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése