2010. február 10., szerda

Vitantonio Liuzzi


Vitantonio Liuzzi 1981. augusztus 6-án az olaszországi Locorotondo-ban látta meg a napvilágot. 10 éves volt, amikor a gokartozást elkezdte.
2001-ben gokart világbajnokságot nyert. A következő években a Formula-3-ban és a Forma-3000-ben versenyzett, utóbbi sorozatban a 2004-es szezon során 10 futamból 7-et megnyert, begyűjtve ezzel a bajnoki trófeát.

A Red Bull-tól szárnyakat kapott
2005-ben már a Forma-1-ben autózott. A Red Bull állandó pilótája, David Coulthard mellett a másik autót Christian Kliennel felváltva vezették. 2005 végén aztán Dietrich Matesitz felvásárolta a Minardit, amit átkereszteltek Toro Rossora. Liuzzi így az energiaitalgyárosok B csapatában kapott helyet, Scott Speed csapattársaként. 2006-ban Liuzzi az USA GP-n tudott egy pontot elcsípni.
2007-et továbbra is ilyen pilótafelállással kezdte meg a Toro Rosso, de mivel Speed munkájával nem voltak megelégedve, a Hungaroringen leváltották Vettelre. Pontot egyedül a Kínai Nagydíjon sikerült szerezniük, Liuzzi 3, Vettel 5 ponttal gazdagította a csapatot. Ez a ponteső a csapat legeredményesebb futamát jelentette.

Force India-nál menetel tovább
A következő évben a Force Indiánál volt tesztpilóta. 2009-ben az Olasz Nagydíjon aztán lehetőséget kapott, hogy a Ferrarihoz igazoló Giancarlo Fisichella helyére ülhessen. 2010-re is Vijay Mallya-val kötött szerződést, így Sutillal együtt képviselik majd a Force Indiát a rajtrácsokon.

(kép forrása: images.teamtalk.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése