2010. február 12., péntek

Nico Hülkenberg

Ahogy elindult
Nicolas Hülkenberg 1987. augusztus 19-én született Emmerichben egy német kisvárosban.
10 évesen barátkozott össze a gokartokkal, elkezdett a német bajnokságokban versenyezni.

A gokartos éveit követően 2005-ben feljebb lépett a ranglétrán, és a Német Formula BMW-ben a Josef Kaufmann Racing színeiben versenyzett. Rögtön első évében megnyerte a bajnokságot, Sebastian Buemi előtt. A következő években tovább folytatódott sikeres pályafutása. A német csapattal megnyerte az A1GP-t, és később a Formula-3 Euroseriesben is győzedelmeskedni tudott.

Észrevették a „nagyok”
Ilyen sikerek után nem csoda hát, hogy Willi Weber kezdte el terelgetni a német srácot, aki a Forma-1-ben Michael Schumachert is hosszú évekig menedzselte. Felfigyelt tehetségére Frank Williams is. Később így a Williams jóvoltából Nico 2007-ben kipróbálhatott egy Forma-1-es versenyautót.

A GP2 világában
2009-ben belépett a „Forma-1 előszobájába”. Hulk-nak, így becézik, a Forma-1-ben még tavaly bemutatkozó Romain Grosjean-nal, a jövő év egy másik újoncával, Lucas di Grassi-val és Vitaly Petrov-val kellett megküzdenie a bajnoki címért. A szezont ugyan kissé botladozva kezdte, de aztán Monaco-ban győzött, a Nürburgringen kettős győzelmet aratott, és innen már nem lehetett megállítani. Újoncként az eddigi legnagyobb (25 pontos!) fölénnyel, 2 futammal a szezonzáró előtt, nyerte meg a GP2-es bajnoki trófeát.

Beért a Forma-1-be
Még szintén 2009-ben forma-1-es tesztpilótai állást töltött be a Williamsnél, ráadásul a csapat groovi központjában még az FW31-es vázának és kasztnijának munkálataiban is részt vett „pályakezdő mérnökként” ingyen dolgozva.

Ennek is köszönhető, hogy jövőre a gárdánál versenyezhet majd a mezőny legtapasztaltabb pilótája, Rubens Barrichello mellett.

(kép forrása: whosdatedwho.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése