2010. február 9., kedd

Sébastien Buemi

Sébastien Buemi 1988. október 31-én született a svájci Aigle-ben.
6 évesen ült először gokartban, kisebb-nagyobb sikerekkel.

2002-ben második helyen végzett az olasz bajnokságban, az mögött a Nico Hülkenberg mögött, aki idén fog debütálni a Forma 1-ben. Az ICA Junior Európa bajnokságot megnyerte ebben az évben, de a következőben nem tudta megvédeni a címét. Helyette viszont győzedelmeskedett az olasz bajnokságban.

2004-ben és 2005-ben a Német Formula BMW-ben versenyzett. Első évében harmadik, második évében 2. lett az összetettben.

2006-ban a Formula 3-al próbálkozott. A Masters of Formula 3 versenyen 3, a Macau GP-n 4. lett. A Formula Renault 2.0 Európa Kupában 11, a Renault 2.0 NEC-ben pedig a 7. helyen végzett.
A 2006-7-es szezonban Buemi is rajthoz állt az A1 Grand Prix –ben, a svájci nemzeti csapatban, ahol 8. helyezést értek el.

GP2-es próbálkozások

2007-ben csatlakozott az ART Grand Prix csapatához a GP2-ben, de csak a sérült Ammermüller helyére kellett eleinte beugrania. Aztán újabb és újabb lehetőségeket kapott, végül a 21. helyen zárta az összetettet, 6 ponttal. Ez évben rendezték meg először a GP2 Ázsiai sorozatát, ahol Grosjean mögött a második helyen tudott végezni, egy győzelemmel. Még 2007-ben lehetősége volt kipróbálni a Red Bull Forma 1-es autóját.

2008-ban a Trust Team Arden GP2-es csapathoz szerződött és a 6. helyen zárta az évet 50 ponttal, két győzelemmel. (Az egyiket a hungaroringi sprintfutamon szerezte.) A Red Bull Racing csapat 3. számú pilótája volt.

Forma 1-es debütálás

2009-re lehetőséget kapott a Formula 1-es bizonyításra is: a Red Bull-hoz szerződő Sebastian Vettel helyén, a Toro Rosso csapatánál debütálhatott. 6 pontot szerzett, ami az összetettbeli 16. helyre volt elég. 2010-ben is a Toro Rosso színeiben indul, csapattársa a spanyol Jaime Alguersuari lesz.

Buemi Bahrein-ben él a családjával, ezen és a svájci állampolgárságon kívül olasz útlevéllel is rendelkezik.

Buemi és a rajongók

Buemi még igencsak az elején jár a sikereinek, éppen ezért látványosan nem tud mit kezdeni a rajongók adta helyzettel. Kissé zavarban van amikor aláírásokat vagy közös fotókat kérnek tőle, de azért mindig szívesen tesz eleget ezen kéréseknek. Kevésbé szereti a felhajtást, ha tehetné valószínűleg szívesebben elbújna a rajongók elől.


(kép forrása: f1chronicles.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése