2010. február 11., csütörtök

Vitalij Petrov

Vitalij Alexandrovics Petrov 1984. szeptember 8-án született Oroszországban, Vyborgban. Szülőhazájában „viborgi rakétának” nevezik.
2010-ben az első orosz versenyzőként megkezdi F1-es pályafutását a száguldó cirkuszban.


Vitalij karrierjének indulása


A legtöbb pilótával ellentétben, Vitalij pályafutása nem gokartozással kezdődött. Neki erre nem volt lehetősége, mivel ott, ahol élt, csekély érdeklődés mutatkozott az autósportok iránt. 2001-ben kezdett el versenyezni az Orosz Lada Kupában. 2002-ben maradt a bajnokságban, és meg is nyerte azt.
2003-ban folytatta a versenyzést az olasz Formula Renault-ban, ahol az Euronova Racing pilótájaként próbálhatta ki magát. Végül 19. lett. Közben a Formula Renault 2.0-ban is lehetőséget kapott. A brit Formula Renault téli bajnokságán a negyedik helyet szerezte meg egy futamgyőzelemmel. Még ebben az évben a Formula 3000-ben is debütált. A 2003-as éve elég mozgalmasra sikeredett, nézzük a következőt.
2004-ben aztán Vitalij figyelme hazájára, Oroszországra irányult. Nem véletlenül, hiszen elindult az Orosz Lada Revolution bajnokságán, ahol az összes versenyt a pole-ból várhatta, ám a futamokon folyamatosan a második helyre érkezett.
2005-ben maradt az Orosz Lada bajnokságban, amit 10 futamgyőzelemmel a háta mögött sikerült nyernie. Ugyanebben az évben diadalmaskodott az Orosz Formula 1600 sorozatában is, 5 győzelemmel.
2006-ban aztán Petrov a Euroseries 3000-ben kezdett el versenyezni az Euronova Racing csapatánál. A bajnokságban a harmadik helyen végzett. Kilenc dobogós helyezésből négyet sikerült futamgyőzelemre váltania.


GP2, a Forma-1 előszobája


2006-ban debütált a GP2-ben. A francia Olivier Pla helyére érkezett a David Price Racing csapatához, akinek szponzorok híján el kellett hagynia a csapatot a Német Nagydíjtól kezdve.
2007-ben az orosz versenyző csapatot váltott, ezúttal a Campos Grand Prix istálló mellett tette le a voksát. A világbajnokság végén a 13. helyen végzett.
A 2008-as GP2 Asia sorozatában a harmadik helyen zárt a bajnok Romain Grosjean és a második helyezett Sebastian Buemi mögött. A GP2 egyéni világbajnokságán a hetedik lett.
2009-ben maradt csapatánál, amely nevet váltott, Barwa Addax-ra. A bajnokságban a második helyen végzett - két futamgyőzelemmel a tarsolyában - a német Nico Hülkenberg mögött.


Forma-1

Az idei évben tehát megérkezik az első orosz pilóta a Forma-1-be Vitalij Petrov személyében. A Renault-nál a lengyel Robert Kubica csapattársaként száll majd harcba a világbajnoki pontokért. Petrov egy interjúban elmondta, hogy nagyon közel volt ahhoz, hogy aláírjon a Camposhoz, de végül a francia istálló mellett döntött. Azt is megjegyezte, hogy nem áll mögötte erős szponzori támogatás, mindössze édesapja és néhány barátja támogatja.










(Kép forrása: http://renaultf1.com/2010-Valence-Testing-Others.html?lang=en)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése