2010. március 13., szombat

Újra életbe lép a 107 százalékos szabály?

Az FIA fontolóra vette, hogy újra életbe lépteti a 107 százalékos szabályt. Ez azt jelentené, hogy, aki túl lassúnak bizonyul az időmérő edzésen, az a másnapi futamon nem indulhatna el. A három kis költségvetésű csapat miatt többen felvetették, hogy a Virgin, Hispania, és a Lotus autói esetleg túl lassúak lesznek. Attól félnek ugyanis, hogy a lassabb autók feltartják majd a gyorsabbakat.
A szabályt először 1996-ban alkalmazták először, majd 2003 után elvetették, amikor is megváltozott a kvalifikáció menete. A pilótáknak egyetlen kör állt a rendelkezésükre, hogy a maximumot kihozzák az autójukból.
Bahreinben az FIA elnöke elismerte, hogy fontolóra vették a szabály visszaállítását, és ahhoz hogy ez még idén életbe lépjen, minden csapatnak egyet kéne értenie. Jean Todt azonban úgy véli, hogy a visszaállítás csak a következő évben valósulhatna meg. Szerinte a kiscsapatoknak támogatásra lenne szükségük, hiszen a gazdasági válságban nem könnyű fent maradni még a kisebb költségvetés ellenére sem. A Lotusnak, Virginnek és Hispania Racing Teamnek tehát időre van szüksége.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése