2010. november 16., kedd

Szubjektív a finishről

Ki gondolta volna,hogy a Red Bull előnyt kovácsolhat a házi bajnokságából?
Sokan nem várták, hogy Hornerék az utolsó versenyig kitartanak amellett, hogy egyik pilótájukat sem segítik jobban, mint a másikat. Egyenlő esélyekkel versenyeztették a két fiút, már amennyire ezt ebben a sportágban meg lehet tenni. Voltak ugyan érdekes szituációk, a szárnycsere vagy a Török Nagydíjon történt ütközés például; ráadásul Webber többször hangoztatta, hogy csak második számú pilótaként kezeli a csapat. A sajtó fel is fújta az ügyet, mégis sikerült az istállónak megoldania, hogy mindkét versenyzőnek az utolsó futamig lehetősége legyen a világbajnoki cím megszerzésére. Persze, ehhez azért nagyban hozzátettek a pilóták is jó teljesítményükkel, alattuk volt a mezőny legjobb autója.

Amikor Alonso esélyein morfondíroztunk, logikusnak tűnt, hogy előny, hogy nyilvánvalóan a Ferrari első számú versenyzője. A csapat rá koncentrálhat, Massa is segítheti…stb. A Red Bullnál pedig feszült figyelem kísérte, hogy vajon mikor okoz problémát ez a nyílt küzdelem a csapaton belül, mikor válik majd ez hátránnyá, vagy hogy egyáltalán meddig lehet tartani az egyenlő elbánást. Kiderült, végig.
Miután Webber Abu Dhabi-ban nem igazán ütőképes helyről rajtolt, nyilvánvaló volt, hogy sokkal inkább Vettelnek van esélye a vb cím megszerzésére. Míg a nagydíj előtt mindenki azon agyalt, hogy a német fiú vezető helyről maga elé engedi-e majd Webbert, nagyjából a történet fordítottja következett be. Azzal, hogy Webber nem végezhetett Alonso előtt, a Red Bull táncra hívta a Ferrarit. Kihozták a boxba az ausztrált, a Ferrarinak pedig választania kellett: vagy maga elé engedi mindkét Red Bullt, vagy legalább Webbert levédik. Utóbbit választották, de ez sem segített. A safety car alatt pedig szintén nem jöhetett ki Alonso, nem igazán tudták felmérni, hogy meddig bírják ezek a lágy gumik, a Red Bull hogy nyúzza a papucsokat, ráadásul elég nagy rizikó lett volna kijönni, mivel az élmezőnyből mindenki a pályán maradt. Lehetséges, hogy Rosbergékhez hasonlóan pozíciót nyertek volna ezzel a húzással, de az is lehet, hogy ebben az esetben is tudott volna olyat lépni a Red Bull, hogy akkor is Alonso elé kerüljenek. Például egy késői kerékcserével, abban az esetben, ha sokáig bírta volna a lágy.

Vettel megérdemelten lett a legfiatalabb világbajnok. A Red Bull pár év alatt nőtt fel mindkét cím megszerzéséhez. Szép munka.

Hosszú szünet következik… alig várom a következő évadot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése